Lisansüstü Eğitim Enstitüsü

Yapay Zekâ Mühendisliği (İngilizce) Yüksek Lisans (Tezli)

Hakkımızda

Yapay zeka yüksek lisans mühendisliği programının amacı, en son bilgilere, kavramlara, veri işleme ve analiz etme tekniklerine sahip, kazandığı yetkinlikler ile endüstri uygulamalarına katkıda bulunabilecek, girişimciliğe açık ve takım çalışmasını benimsemiş sektöre ve akademi camiasına kaliteli kişiler yetiştirmektir. Bu özellikleriyle mezunlarımız hem yurtiçi hem de uluslararası iş ve akademik dünyasında, aranılan kalitede kişiler oluşturarak, değişim ve gelişmenin öncüleri olacaklardır.

Bu bölümün geniş yelpazeli sektörel ve akademik iş potansiyellerini (enerji, telekomünikasyon, otomotiv, sağlık, eğitim, güvenlik, lojistik, finans) düşünerek ülkemizde ve dünyamızda hızla artışa geçen bir trend hale geldiğini ve gelecekte daha fazla role sahip olacağını görmek mümkündür. Bununla birlikte, nesnelerin interneti, kablosuz ad-hoc sistemleri, akıllı şehirler, otonom araçlar ve haberleşmesi, bulut hesaplama, büyük veri analitiği gibi kavram ve teknolojilerin üretim ve hizmet sektörlerinde hızla uygulanmaya başlanmasıyla elde edilen verilerin verimli bir şekilde işlenmesi ve ilgili veriden artı değer üretilmesi ülkeler ve şirketler için katma değeri en yüksek konular arasında yer almaktadır.

Yapay Zekâ Mühendisliği öğrencileri makine öğrenmesi, derin öğrenme, görüntü işleme, doğal dil işleme, veri analizi, veri görselleştirme, bilgisayar oyunları, robotik, nesnelerin interneti ve iş zekâsı gibi konularda alacakları eğitimle bu artı değeri üretebilecek niteliğe sahip kişiler olacaklardır. Ayrıca, öğrenciler bu güncel konular üzerinde kaliteli, dinamik ve deneyimli akademik kadromuzla birlikte tez çalışmalarını yapabilecek ve ulusal ve uluslararası projelerde rol almaları olası olabilecektir. İstinye Üniversitesi girişimci ve yenilikçi bir araştırma üniversitesi olma, farklı ve değişime açık bir öğrenme modeli geliştirme ve dijital dönüşümde ekosisteme fayda sağlayarak liderlik etme vizyonu ile farklı disiplinlerden gelen öğrencilere hem teorik hem de pratik anlamda kuvvetli, yeni nesil araçlar ile online kaynaklardan “kendi kendine öğrenme” kültürünü kazandıran, dünya standartlarında bir eğitim sunacaktır. Program hem Türk hem de yabancı öğrencilerin beraber eğitim görmesini hedeflemektedir. Böylece öğrencilerin, yüksek seviyede bir yapay zeka ve veri bilimi eğitimi almasının yanı sıra, uluslararası ve kültürlerarası etkileşimlerden de yararlanması sağlanacaktır.